Published by miha@ngn.si on 31/07/2022

Katera keramika je najbolj primerna za vaše potrebe

Keramika je vrsta materiala, ki vedno pride v poštev pri gradnji oziroma pri opremljanju novega objekta, prav tako je dobrodošla izbira pri prenovi. Če v tem hipu torej na novo opremljate dom in njegovo okolico ali pa ste se odločili za temeljito prenovo, potem zagotovo brskate tudi za materialom, kot je keramika.

Pri izbiri keramike se morate zavedati, da vse vrste takšnega materiala še zdaleč niso enako kakovostne. O kvaliteti vam lahko veliko povedo tudi ponudniki keramike, pametno je tudi, da pred obiskom salona s keramiko tovrstni material raziščete tudi sami. Obstaja veliko dobre literature, ki navaja, kako se prepozna kakovostna keramika.

 

Je lahko keramika outlet dovolj kakovostna za vaše potrebe?

Seveda večina med nami želi kupovati kar se da ugodne materiale, obenem pa si vsi želimo, da bi bili kar se da kakovostni, s tem pa tudi trpežni. Pogosto se oziramo za materiali, ki so udeleženi v akcijskih ponudbah. Nekateri menijo, da so tovrstni materiali zagotovo manj kakovostni, kar pa še zdaleč ni nujno res.

Tudi keramika outlet je lahko povsem dobra izbira, a kot smo omenili, vedno se prepričajte o njeni kakovosti.

Katera keramika je najbolj primerna za vaše potrebe

 

Vpojnost glinene osnove

Ko boste torej izbirali keramiko, na primer v obliki ploščic, je torej dobro poznati vse njene lastnosti. Prva zadeva, na katero moramo biti izjemno pozorni, je vpojnost glinene osnove. To pomeni, koliko vode keramika oziroma ploščica iz nje lahko vpije. Takšen podatek se praviloma odraža v odstotkih. Bolj kot je keramika kakovostna, manj vode bo vpila.

Ploščice iz keramike, ki jih boste nameščali zunaj svojega objekta oziroma doma, morajo obvezno imeti vpojnost manj kot 3 %. Tista keramika, ki jo boste polagali znotraj prostorov, pa ima lahko tudi nekoliko večjo vpojnost.

 

Trdota glazure

Pri keramiki je potrebno nujno preveriti še eno lastnost. To je trdota glazure. Ta se izraža v posebnih enotah – PEI. Večja kot je trdota keramike, bolj je ploščica obstojna. Praviloma se keramika s PEI med 2 in 3 polaga v stanovanjskih objektih.

#izbira keramike#izdelava keramike#keramika#keramika z glazuro