Published by miha@ngn.si on 12/04/2022

Kaj vse je potrebno razumeti pod pojmom delovna zaščita

Že samo ime delovna zaščita narekuje, da gre za zaščito na delovnem mestu. Pojem oziroma besedna zveza je v resnici zelo široka. Navadno pa pod njim razumemo zaščito, ki nam jo dajejo oblačila in nenazadnje tudi vse zunanje okoliščine. Najpomembneje pa je, da je delovna zaščita dovolj visoka. Obstajajo tudi nekatera pravila v povezavi s tem, ki pa se jih morajo držati tako delodajalci kot tudi zaposleni. V nasprotnem primeru so lahko kaznovani.

Seveda pa se delovna zaščita od področja do področja oziroma od poklica do poklica zelo razlikuje. Povsem drugačno je namreč delo, ki se opravlja v notranjih prostorih v primerjavi z delom na terenu. Slednje pa še zdaleč ne pomeni, da je delo v notranjem okolju varneje v primerjavi s tistim, ki se opravlja zunaj. Samo predstavljajte si, kako odgovorno je delo za stroji, ki so že za samo upravljanje precej zahtevni in nenazadnje tudi nevarni, če se ne upoštevajo navodila.

 

Zaščitna delovna oblačila

Pod pojmom delovna zaščita nam torej večinoma najprej na misel pridejo zaščitna delovna oblačila, prav tako pa seveda tudi zaščitna delovna obuvala. Nekateri poklici zahtevajo točno določeno nošenje oblačil, ki morajo biti izdelana po določenih normah. Enako velja za zaščitno obutev.

Lastnosti, ki jih mora imeti vsaka delovna zaščitna obleka in delovni zaščitni čevlji, se lahko med seboj razlikujejo. Predvsem so odvisne od razmer, v katerih delamo. Za nekatero zaščitno opravo je značilno, da mora biti dobro odporna tudi na ogenj, vodo ter podobno.

 

Kje se lahko kupijo delovna zaščitna oblačila ter obutev

Obstajajo specialne prodajalne, kjer je delovna zaščita na prvem mestu. V njih ponujajo tudi vrhunska zaščitna oblačila ter obutev. Na srečo so takšna prodajna mesta na voljo tudi na spletu, kjer so cene kakovostnih izdelkov za varno delo precej bolj dostopne.

Sicer pa mora vaš delodajalec sam poskrbeti, da imate na svojem delovnem mestu že vnaprej pripravljeno vso potrebno zaščito, ki vam omogoča najvišjo mero varnosti.

#delovna zaščita#varnost#varnost pri delu#zaščitna oblačila

Dodaj odgovor