zdravljenje > zdravljenje bolečine z zdravili
 
aktualno
merjenje bolečine s pomočjo VAS lestvice
vprašanja in odgovori

morfin, oksikodon, metadon, hidromorfon, buprenorfin, fentanil, kodein, dihidrokodein, tramadol, tilidin, nalokson, acetilsalicilna kislina, ibuprofen, diklofenak, ketoprofen, paracetamol, etodolak, metamizol, flupirtin

Zdravljenje bolečine z zdravili

Zdravila, ki so najbolj primerna za lajšanje bolečine (zdravila za bolečino oz. analgetiki), naj si bolnik izbere skupaj z s svojim zdravnikom. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se delijo zdravila za lajšanje bolečine, analgetiki,  v 3 stopnje.

Analgetiki se po teh 3 stopnjah delijo v šibke (1. stopnja, srednje močne (2. stopnja) in močne (3. stopnja) analgetike. Analgetiki 2. in 3. stopnje se imenujejo opioidni analgetiki ali opioidi in se uporabljajo za lajšanje zmerne do hude bolečine (bolečine v kosteh in mišicah, sklepna revma, bolečina pri raku). Med opioidne analgetike 3. stopnje sodijo morfin in njegovi derivati: oksikodon, hidromorfon ter fentanil in buprenorfin, ki sta do 100-krat močnejša analgetika kot morfin. Med opioidne analgetike 2. stopnje pa sodijo tramadol in dihidrokodein. Po najnovejših spoznanjih opioidi pogosto manj obremenjujejo in ogrožajo telo kot marsikatero drugo zdravilo, ki velja za »neškodljivo« zdravilo.

Pri zmernih do hudih bolečinah zato strokovnjaki svetujejo njeno lajšanje z opioidnimi analgetiki. Opioidni analgetiki delujejo podobno kot telesu lastne snovi za zaviranje bolečine, tako da se v telesu vežejo na receptorje v hrbtenjači in možganih, ki so odgovorni za občutenje bolečine, ter tako blokirajo prenos bolečine v centralni živčni sistem. Nekoč so opioidni analgetiki veljali kot zadnje sredstvo izbire, to pomeni, da so z njimi zdravili le najhujše možne bolečine. Danes zdravniki veliko prej svetujejo uporabo teh zdravil. Izkazalo se je namreč, da, če so pravilno uporabljena, ne ogrožajo bolnika. V modernih farmacevtskih oblikah ne predstavljajo skoraj nobene nevarnosti za pojav odvisnosti. Učinkovito pa prekinejo bolečinsko dogajanje, torej ravno tisto, kar zdravnik hoče doseči da prepreči, da se akutna bolečina ne prelevi v kronično.

Opioidne analgetike pogosto uporabljamo v obliki tablet, kapsul, kapljic, obližev ali injekcij. Predvsem se je odlično izkazala galenska oblika kapsul in tablet s podaljšanim sproščanjem oz. t.i. retardna oblika. Latinska beseda »retardare« pomeni »upočasniti«: retardni pripravki sproščajo svojo učinkovino kontinuirano dvanajst ur v krvni obtok in tako poskrbijo za kontinuirano učinkovito lajšanje bolečine.

Tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča, da naj zdravniki, ko je huda bolečina (oz. močna bolečina), svetujejo/predpišejo bolnikom jemanje opioidnih analgetikov s podaljšanim sproščanjem v obliki tablet ali kapsul. Ti analgetiki sodijo v 3. stopnjo, eden najbolj poznanih predstavnikov je morfin.

Tipične neželene učinke opioidov, kot je slabost in zaprtje, lahko zdravnik dobro odpravi z ustreznimi spremljajočimi zdravili. Neželeni učinki npr. slabost, izgine pogosto že po enem tednu.



 
Iniciativa SZZB s prijazno podporo podjetja Medis
 
Z dostopom, ogledom oziroma uporabo te spletne strani potrjujete, da ste prebrali, razumeli
in se strinjate s pravnim obvestilom in ostalimi omejitvami uporabe te strani.