vprašanja in odgovori
 
aktualno
merjenje bolečine s pomočjo VAS lestvice
vprašanja in odgovori

Vprašanja in odgovori


Zaradi treh zdrsov medvretenčnih ploščic me zelo boli hrbtenica. Zdravnik mi je svetoval, naj se veliko gibljem. Zelo rada kolesarim, ali je to primerno zame?

Kolesarjenje je v primeru bolečin v hrbtenici idealno, saj celotna teža telesa ne pritiska na noge. Pomembno pa je, da najprej s primernimi zdravili bolečino omilimo v tolikšni meri, da se premikamo brez antalgične (varovalne) drže. Sicer se lahko dodatno pojavijo še bolečine zaradi natega mišic (boleče noge).

Zaradi kroničnih bolečin zaradi artroze ne morem več delati kot medicinska sestra. Poklic mi veliko pomeni. Kaj naj storim?

Poleg objektivne klinične diagnoze je pomembno tudi, da merimo bolečino. Svojemu zdravniku pokažite na VAS lestvici od 0 do 10, kako močne so vaše težave. Ustrezno vrednost bo zabeležil v vašo zdravstveno kartoteko. Nato vzemite VAS lestvico še enkrat v roke, da označite vaš individualni cilj zdravljenja (jakost bolečine, ki je za vas še sprejemljiva). Tako boste sami določili vrednost, pri kateri boste šli ponovno na delo. Vaš zdravnik bo skupaj z vami določil ustrezno zdravljenje, ki ga bo redno preverjal.

Zdravnik mi je predpisal zdravljenje z opioidnim analgetikom. Sedaj so mi družinski člani rekli, da ne smem več voziti avta. Ali je to res?

Opioidni analgetiki lahko vplivajo na zmanjšanje sposobnosti za vožnjo, zato odsvetujemo vožnjo med zdravljenjem s temi zdravili. Vendar velikokrat tudi same močne bolečine ali preutrujenost zmanjšajo sposobnost za vožnjo veliko bolj kot ta zdravila. Odločitev o sposobnosti za vožnjo v cestnem prometu sprejmete vedno sami in tudi odgovarjate zanjo. Svetujemo, da se o tem posvetujete z zdravnikom.

Ali lahko opustim antirevmatik, če jemljem opioidni analgetik?

Nesteroidni antirevmatiki (analgetiki za lajšanje šibke oz. 1. stopnje bolečine jakosti od 1-3 po VAS lestvici) imajo omejen protibolečinski učinek. V prvi vrsti lajšajo vnetje. Zato je lahko kombinacija z opioidnim analgetikom z močnejšim učinkom smiselna, če je jakost in narava bolečine taka.

Ali naj ne bi v prvi vrsti zdravili vzrok bolečine, namesto da »zdravimo«  simptome?

Bolečina je v prvi vrsti opozorilni simptom. Zato je naš prvi cilj, da najdemo ta »vzrok« in ga zdravimo. Če pa je bolečina kronična, je pogosto ne moremo več povezovati samo z enim določenim vzrokom. Govorimo o »bolečinskem obolenju«. V ospredju ni več zdravljenje določenega vzroka, temveč zdravljenje bolečine.

Star sem 75 let in sem zaradi hudih bolečin zaradi artroze dobil obliž. Bolečine pa so še vedno zelo močne.

Pri starejših ljudeh se koža pogosto spremeni. Deloma postane suha in tanka. To lahko vodi do tega, da se včasih skozi kožo prenese manj učinkovine iz protibolečinskega obliža. Lajšanje bolečine je tako lahko neučinkovito in tudi nepredvidljivo. Obliži zato za starejše ljudi velikokrat niso primerna protibolečinska terapija. Svetujemo uporabo modernih opioidov v obliki tablet ali kapsul. »Retardne tablete (tablete s podaljšanim sproščanjem)« se večinoma jemljejo na 12 ur in preko celega dneva enakomerno sproščajo svojo učinkovino in ob tem učinkovito lajšajo bolečino. Zdravnik lahko natančno določi odmerek, ki ga potrebujete, to pomeni boljše uravnavanje in s tem obvladovanje vaše bolečine.

Mož že vrsto let trpi zaradi nevralgije trigeminalnega živca s hudimi napadi bolečin. Takrat ne more niti govoriti niti jesti. Kaj lahko storim?

Nevralgija trigeminusa je povezana z najhujšimi bolečinami, kar jih poznamo. Če zdravila niso učinkovita, je operacija še ena možnost. Najbolje je, da se o tem posvetujete z nevrokirurgom. Trigeminalni (troveji) živec se v obrazu razdeli v tri veje, ki posredujejo občutke s čela, oči, čelne votline, lica, zgornje in spodnje čeljusti. Če je ta živec utesnjen ali poškodovan, se v področju obraza pojavijo hude bolečine.

Ali postane kost z zdravljenjem osteoporoze stabilnejša ali samo preprečujem poslabšanje?

Ob pravilnem zdravljenju se lahko mineralna kostna gostota izboljša že v enem letu. Pomembno pa je, da ste vsakodnevno aktivni in ne le enkrat tedensko. Najbolje je, da vsakodnevni sprehod trdno vplanirate v vaš vsakdan.

Proti bolečinam v hrbtu jemljem zdravila proti bolečinam, ki so v prosti prodaji v lekarni. Od takrat dalje imam težave z želodcem, ali obstaja tu kakšna povezava?

To je povsem možno. Pogosto so želodčne razjede neželena posledica pri bolnikih, ki proti bolečinam jemljejo »nesteroidne antirevmatike«. Toda ta zdravila verjetno ne pomagajo kaj dosti proti bolečinam. Zato se s svojim zdravnikom pogovorite o uporabi učinkovitejših protibolečinskih zdravil. Za zdravljenje vaše bolečine so opioidi dobra izbira. Ne poškodujejo niti želodca niti kakšnega drugega organa.

Od pred kratkim občutim pekoče bolečine v prsnem košu. Ali je to lahko povezano s pasavcem, ki sem ga prebolel pred šestimi leti?

Vaš opis kaže na nevropatsko bolečino, ki jo povzroča virus herpes zoster oz. virus noric (pasavec). Ta je vrsto let lahko neaktiven v živčnih celicah. Če pa imunski sistem, npr. zaradi psihičnih ali fizičnih obremenitev, oslabi, se ti virusi »prebudijo« in povzročijo pasavec. Ti virusi lahko uničijo živec in s tem povzročijo zelo hude bolečine. Da te ne postanejo kronične, mora zdravnik čimprej je mogoče, opraviti blokado živcev.

 
Iniciativa SZZB s prijazno podporo podjetja Medis
 
Z dostopom, ogledom oziroma uporabo te spletne strani potrjujete, da ste prebrali, razumeli
in se strinjate s pravnim obvestilom in ostalimi omejitvami uporabe te strani.