zdravljenje > ukrepi pri revmatski bolečini
 
aktualno
merjenje bolečine s pomočjo VAS lestvice
vprašanja in odgovori

Ukrepi pri revmatski bolečini

Pomanjkanje gibanja dodatno zavira presnovo v sklepih. Predvsem se proizvaja manj sklepne tekočine (»sklepne maže«). Tako po eni strani hrustanec ne dobi dovolj hranilnih snovi, po drugi strani pa se razgradnji produkti ne transportirajo stran, temveč ostanejo v sklepni kapsuli. Oba procesa pospešujeta obrabo hrustančnega tkiva. Zato je, če imamo težave (bolečine v kosteh, bolečine v rokah, bolečine v nogah, bolečine v kolku, bolečine v kolenih, revmatske bolečine, revmatska obolenja, bolečine v mišicah in sklepih, obolenja kosti in sklepov, obolenja gibal,…) zaradi obrabe (artroza) ali vnetja (revma artritis) sklepov, posebno pomembna aktivna gibalna terapija v obliki dolgoročnega, rednega programa vadbe.

Nasveti in ukrepi pri kroničnih revmatskih bolečinah:

  • Izboljšajmo in trenirajmo z načrtovanimi vajami gibljivost sklepov, najbolje pod vodstvom fizioterapevta.
  • Če doma izvajamo vaje, je pomembno naslednje: Pričnemo z manj ponovitvami in postopoma stopnjujemo trajanje vaj. Pomemben je reden trening: vsak dan 15 minut je bolje kot ena ura vsak tretji dan.
  • Redno se ukvarjajmo s kakšno športno zvrstjo, pri kateri sicer razgibamo sklepe, vendar jih ne preobremenimo. Zelo primerna je hoja, plavanje ali vodna gimnastika (aqua-jogging).
  • Izkoristimo ponudbe športnih društev in skupin za samopomoč, pri katerih lahko spoznamo ljudi s podobnimi težavami za skupni trening. To je veliko bolj zabavno in motivirajoče za redno športno udejstvovanje.
  • Pri telesnih aktivnostih pazimo na pokončni položaj telesa.

Pri kroničnih revmatskih bolečinah se moramo izogibati:

  • Ne ukvarjajmo se s športi, ki prekomerno obremenjujejo sklepe, npr. tenis, nogomet, tek na smučeh ali podobno.
  • Pri hišnih delih ali v službi se izogibajmo enostranskim obremenitvam.
  • Ne smemo si preveč prizanašati. Zaradi artritisa prizadeti sklepi potrebujejo redno gibanje. Poleg tega pasivnost spodbuja napredovanje artroze.
  • Pri artritisu predstavlja izjemo le nastanek akutnega vnetja: v tej fazi prizadetih sklepov ne smemo premočno obremenjevati.

Več informacij o revmatičnih težavah in vaje za bolečine lahko dobite na Slovenskem revmatološkem portalu.

 
Iniciativa SZZB s prijazno podporo podjetja Medis
 
Z dostopom, ogledom oziroma uporabo te spletne strani potrjujete, da ste prebrali, razumeli
in se strinjate s pravnim obvestilom in ostalimi omejitvami uporabe te strani.