iniciativa > individualni cilj zdravljenja bolečine
 

Kaj je individualni cilj zdravljenja bolečine (ICZ)Kaj je individualni cilj zdravljenja bolečine (ICZ)

Z individualnim ciljem zdravljenja bolnik definira ciljno jakost in trajanje bolečine, za katero ve, da je še sprejemljiva za njegov normalen potek življenja.

O tem osebnem individualnem cilju zdravljenja se mora bolnik odkrito pogovoriti s svojim zdravnikom, da se potem lahko oba skupaj odločita, katera zdravila v kombinacijah z drugimi načini zdravljenja njegove bolečine so za njega najustreznejša.

Vodilni specialisti za zdravljenje bolečine poudarjajo velik pomen definiranja individualnega cilja zdravljenja bolečine.

Kako se določi ICZ

Že pri prvem obisku pri zdravniku si mora bolnik s pomočjo VAS lestvice za merjenje bolečine izmeriti jakost bolečine in skupaj z zdravnikom določiti individualni cilj zdravljenja (tista jakost bolečine, ki jo je bolnik še pripravljen sprejeti). Določanje ciljev je še posebej pomembno za bolnike s kronično nemaligno bolečino z dolgoletnim potekom primarne bolezni. Pokazalo se je, da je takšna dvosmerna poglobljena komunikacija bolnika in zdravnika pogoj za uspešnejše zdravljenje bolečine, ki lahko nezdravljena pogosto preide v kronično.

Zdravljenje bolečine je uspešno šele takrat, ko je pri bolniku dejansko doseženo značilno izboljšanje kakovosti življenja.

Izbira ustreznega zdravljenja na podlagi ICZ

Ko zdravnik za dosego ciljev, ki sta si jih skupaj postavila z bolnikom, uporabi močnejša zdravila iz vrst opioidnih analgetikov (zdravil za lajšanje bolečine), bolnika ne sme skrbeti, ali lahko jemlje ta zdravila. Ta zdravila so velikokrat bolje prenosljiva in učinkovitejša kot šibkejši analgetiki iz drugih skupin, predvsem pa so varna za srce in želodec. Pri napredovanju zdravljenja se lahko odmerke opioidnih analgetikov postopno zmanjšuje in brez problema prekine z zdravljenjem, ko to ni več potrebno.

 
Iniciativa SZZB s prijazno podporo podjetja Medis
 
Z dostopom, ogledom oziroma uporabo te spletne strani potrjujete, da ste prebrali, razumeli
in se strinjate s pravnim obvestilom in ostalimi omejitvami uporabe te strani.